Voorkom toolbars en andere PUPs

Voorkom toolbars en andere PUPs“Potentially Unwanted Programs”, kortweg PUPs. Gebruikers klagen dat ‘een virus hun browser heeft geïnfecteerd’ of dat ‘een toolbar de pc heeft gehackt’ en de angst is groot.Echter, het gaat hier niet om traditionele malware
De term malware beschrijft software die is bedoeld om schade toe te brengen aan het geïnfecteerde apparaat of om informatie te stelen die kan worden gebruikt om criminele activiteiten te ontplooien, zoals identiteitsdiefstal en fraude.
Maar PUPs maken geen misbruik van beveiligingslekken om een systeem te infecteren. In plaats daarvan installeren gebruikers de PUPs zelf, meestal zonder dat ze zich daar bewust van zijn.

PUPs doen meestal geen prettige zaken. Meestal veranderen ze de browser settings (browser hijackers), tonen ongewilde advertenties (adware), bespioneren de gebruiker op de achtergrond (spyware) en soms nestelen ze zich diep in het systeem. Maar in de strikte zin van het woord, doen ze niet echt iets kwaadaardigs. Er zijn mensen die deze functies wel willen gebruiken, vandaar de naam ‘Potentially’ Unwanted Programs.